اقسام شرکتهای تجاری درماده 20 باب سوم ( فصل اول) قانون تجارت، شرکتهای تجاری را مشتمل بر 7 قسم ذیل تقسیم میکند:
1-شرکتهای سهامی 2-شرکتهای با مسئولیت محدود 3-شرکتهای تضامنی 4-شرکتهای نسبی 5-شرکتهای مختلط سهامی 6-شرکتهای مختلط غیر سهامی 7-شرکتهای تعاونیی تولید و مصرف
مطالعات تاریخی و بازرگانی نشان میدهد از میان شرکتهای فوق شرکتهای ردیف 1-2-3 و 6 یعنی شرکتهای سهامی، با مسئولیت محدود، تضامنی و نسبی در زمره شرکتهای فعال و متداول در امر تجارت و امور بازرگانی محسوب گردیده و شرکتهای ردیف 5-4 و 7 یعنی شرکتهای مختلط غیر سهامی – مختلط سهامی و تعاونی چندان در عرصه تجارت و بازرگانی و امور انتفاعی، نمود نداشته و حذف و ابطال آنها از زمره شرکتهای بازرگانی هیچگونه خلاء یا مشکلی در این خصوص ایجاد نخواهد کرد.چرا که مجموع شرکتهای مختلط سهامی و غیر سهامی که از زمان تصویب قانون تجارت تا پایان دهه 80 تاسیس گردیده اند به عدد 30 بالغ نمیشود و بسیاری از همین تعداد اندک نیز به فاصله کمی از زمان ایجاد، منحل و یا بلااستفاده رها شده اند. شرکتهای تعاونی، نیز عمدتاَ در جهت رفاه حال شرکاء تشکیل گردیده و عملاَ در عدد شرکتهای تجاری و انتفاعی محسوب نمیشوند. طبقه بندی شرکتهای تجاری انواع شرکتهای تجاری را میتوان به دو دسته شرکتهای سرمایه و شرکتهای شخص طبقه بندی نمود که ذیلاَ به بررسی هر یک میپردازیم. الف- شرکتهای سرمایه در شرکتهای سرمایه، فقط سرمایه مورد توجه قرار میگیرد، نه شخص سرمایه گذار، زیرا در این نوع شرکت ها، مسئولیت هر یک از سهامداران در مقابل اشخاص ثالث به حصه خود که " سهم " نامیده میشود، محدود میگردد.از مشخصات بارز این نوع شرکت ها، قابل انتقال بودن سهام است و با فوت سهامدار، اوراق سهام به وراث وی منتقل میگردد.در شرکتهای سرمایه پس از فوت، ورشکستگی یا ممنوعیت قانونی و قضایی سهامدار، شرکت همچنان به حیات خود ادامه میدهد.شرکتهای سهامی خاص و عام و شرکتهای مختلط سهامی و تعاونی جزو شرکتهای سرمایه محسوب میشوند. ب- شرکتهای شخص در این نوع شرکت ها، شخصیت و روابط شرکاء با یکدیگر اهمیت مخصوصی دارد و مسئولیت هر یک از شرکای ضامن در مقابل اشخاص ثالث، نامحدود و تضامنی است و شخص ثالث میتواند برای وصول طلب خود به فرد فرد شرکا مراجعه نماید و شریک ضامن، ملزم به تادیه طلب شرکت است. اصولاَ در شرکتهای شخص، سهم الشرکه در حال حیات یا پس از فوت قابل انتقال نیست مگر با رضایت سایر شرکاء.شرکتهای تضامنی و نسبی از جمله شرکتهای شخص هستند و شرکتهای مختلط غیر سهامی و شرکت با مسئولیت محدود را نیز میتوان جزء شرکتهای شخص دانست.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
دفتر مرکزی
تهران -اتوبان شهید همت -شهرک شهید باقری.09121320198
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.